miercuri, 8 aprilie 2009

MĂRTURIE – „Amintiri din misiune”



Priviţi în imaginea de mai sus panorama capitalei Kenyei, Nairobi, care numără circa patru milioane de locuitori. În centru te poţi simţi ca şi în unul din marile oraşe ale Europei. Mahalalele acestei metropole în care se îngrămădesc cam două treimi din locuitorii capitalei, nu au termen de comparaţie. Pe turistul care doreşte să vadă Kenya de obicei nu-l interesează să vadă decât ceea ce îi încântă ochiul şi-i satisface curiozitatea. Misionarul, în schimb, merge mult mai departe şi vede, peste frumos şi interesant, mizeria, iar în mizerie pe cel mizerabil şi în cel mizerabil pe cel ce s-a despuiat de strălucirea dumnezeirii pentru a se face ca unul dintre noi.

Dacă ar fi să-i privim pe misionari doar din perspectivă umană, am putea afirma, fără teama de a greşi, că sunt oameni a căror sensibilitate exagerată şi nestăpânită i-a făcut să lase totul şi să plece în acele regiuni unde oamenii suferă mai mult şi nu este cine să le vină în ajutor. Cu alte cuvinte, ar fi vorba de o slăbiciune umană în faţa căreia ei nu au putut rezista.

Într-o zi din luna mai a anului 1999, pe când mă aflam la Nairobi, am fost invitat de un preot misionar din Padova, pe nume don Diego, să vizitez un cartier periferic al capitalei unde îşi avea locuinţa şi câmpul de activitate cel mai cunoscut misionar italian, Alessandro Zanotelli.

În limbajul local, cartierul se numeşte Korogocho şi s-ar traduce prin amestecătură sau ghiveci. Ceea ce am putut vedea acolo pe parcursul vizitei de aproape trei ore este indescriptibil. Aş vrea doar să vă spun ceea ce mi-a povestit unul dintre misionarii de pe teren. Cu puţin timp în urmă, sosise din Italia un om bogat care, auzind şi văzând la televizor situaţia grea a populaţiei din acest cartier al capitalei Nairobi, s-a decis să vină pentru o lună în Kenya şi să-i ajute el personal. După ce a văzut cu ochii lui mizeria de nedescris din Korogocho a rămas aşa de şocat încât nu a mai putut dormi deloc. După trei-patru zile, a fost sfătuit de medici să renunţe la planul său şi s-a întors acasă.

Pe fondul exemplului de mai sus, aş îndrăzni să afirm că misionarii nu sunt animaţi doar de sentimente umane puternice cărora nu le pot rezista, ci întăriţi de convingerea plină de credinţă că în cei săraci îl văd şi îl slujesc pe Cristos.

Cel purtat de sentimente pur umane se gândeşte ce să-i dea săracului, ce să-i ofere, pe când cel animat de sentimente creştine vede mult mai departe şi ştie că şi în cazul în care s-ar afla în faţa săracului cu mâinile goale, tot ar avea ceva să-i dea şi încă ceva mult mai preţios decât un lucru, s-ar oferi pe sine însuşi.

Misionarul înainte de a da, trebuie să se dea; el trebuie să primească pentru a şti să dea. Săracii cer în primul rând să li se dea dreptul de a vorbi, de a se plânge, de a se confesa şi descărca şi doar într-o a doua fază acceptă să li se dea ceva.

Pe mine nu m-ar mira dacă aş auzi un misionar spunând: "Mi-am dat seama că dacă nu reuşesc să mă dau săracilor pe mine însumi, orice le-aş da, ar echivala cu nimic. Pâinea fără un zâmbet ucide, în schimb, pe fondul unui surâs, ea dă viaţă".

8 comentarii:

  1. Toate aceste lucruri ne dau o lecţie impresionantă de viaţă......ne face să ne gândim de doua ori la lucrurile din jurul nostru şi să preţuim de o mie de ori mai bine ceea ce avem...poate că nimic nu e mai plăcut decât stropul de fericire primit şi nu dăruit...ar trebui să reflectăm mai mult asupra acestor lucruri;)

    RăspundețiȘtergere
  2. De mult timp asteptam sa vad oameni interesati de aceasta tara Kenya si de multe ori ma intreb cati oameni stiu macar ca exista o astfel de tara cu oameni cu asa o viata..Dar ma gandesc ca acei oameni sunt totusi fericiti....Este un blog foarte bun care merita trimis si altora ca un sistem de alarma pentru a vedea ca exista in lume si oameni cu o astfel de viata.

    RăspundețiȘtergere
  3. "un puzzle de suflete"...poate ca asta uita si uitam cei mai multi dintre oameni..ca indiferent de rasa, culoare, sex, varsta sta un suflet :)

    RăspundețiȘtergere
  4. misionarii ajung sa fie atat de legati de oamenii din Kenya incat la un moment dat ajung sa le semene chiar fiziologic..si m-a socat la un moment dat un misionar care,intors acasa in vacanta si vazandu-l dupa mult timp am observat ca atat de mult seamana la chip cu acei omameni incat mi-am dat seama ca asta inseamna sa te legi puternic de anumiti oameni si asta inseamna sa iubesti...si sa nu te mai poti desparti de ei(sa vrei sa ramai toata viata printre ei)

    RăspundețiȘtergere
  5. Din pacate...nu doar in Kenya exista situatia aceasta...In fiecare tara exista cate o parte care se aseamana Kenyei desi nu sunt atat de cunoscute aceste cazuri...Chiar si in Romania gasesti sate sau cartiere in care, atunci cand intri in ele, ti se pare ca pasesti in alta lume, in alta dimensiune a timpului...Din pacate, aceasta este realitatea in care traim...si din fericire, sta in puterea noastra sa schimbam ceva...sa facem o diferenta...

    RăspundețiȘtergere
  6. Si in Romania sunt unele locuri care se aseamana izbitor de mult cu situatia din Kenya.Si partea proasta este ca nimeni nu face nimic desi s-ar putea face multe lucruri.Toata lumea se scuza,se ascunde pe dupa usi insa nimeni nu face nimic.Noi ar trebui sa ne unim si sa ajutam macar copiii pentru ca ei sunt inocenti si nu au nici o vina ca s-au nascut in lumea asta...Felicitari!O lectie plina de invataturi...

    RăspundețiȘtergere
  7. Articolele din acest blog nu sunt distractive sau extraordinare sunt "pur si simplu" intersante prin mesajul lor.Este bine sa ne amintim ca pe glob sunt oameni mult mai saraci material si spiritual k noi si k sunt multi alti oameni care fac ceva pt ai aduce macar pe linia de supravietuire. In ansamblul sau acest blog e destul de obiectiv ....bravo

    RăspundețiȘtergere
  8. Cristina Ursu (b)27 aprilie 2009 la 10:34

    Lasand deoparte faptul ca indiferent de origine culoare,contrast cum ati zis voi, sau alte diferente mai mult sau mai putin semnificative dintre noi oamenii, ar trebui sa ne gandim ca avem acelasi TATA. Dar lacomia sau cum spunea un intelept "asa trebuia omul sa fie ca ne saturam de noi daca nu eram diferiti,asa a poruncit Domnul", ne face sa nu-i compatimim pe ceilalti; e important noua sa ne fie bine, in rest...nu mai conteaza. Poate ca numai noi, cei tineri mai putem schimba ceva,iar voi ati inceput BINE. "Suntem IGNORANTI dar cerem sa nu fim IGNORATI.(Doamne, de ce eu?)"

    RăspundețiȘtergere